renovatie Permekemuseum

publiek

Op de site van het Permekemuseum staan twee door dhr. Permeke gebouwde panden uit de periode 1920-1940: een eenlaagse beeldhouwatelier en een woonhuis met twee bovengrondse en één ondergrondse bouwlaag. Het atelier werd al als museumruimte gebruikt, terwijl het woonhuis diende als museumruimte, kinderatelier en leegstaande conciërgewoning.

Verbeterde klimatisatie en renovatie.

De klimatologische omstandigheden in het museum waren niet ideaal voor het tentoonstellen en stockeren van kunst. Dit project heeft tot doel de klimatisatie van beide gebouwen te verbeteren, een algemene renovatie van het museum door te voeren en nieuwe functies in de leegstaande ruimtes te integreren. Zo is de conciërgewoning omgevormd tot kantoor- en vergaderruimte, geschikt voor verhuur. Op het gelijkvloers is een museumshop met bar ingericht.

Erfgoedstatus en behoud.

Hoewel de gebouwen geen beschermde monumenten zijn, staan ze wel op de lijst van waardevol erfgoed van het agentschap Onroerend Erfgoed. Bij de renovatie is rekening gehouden met het historische karakter, waarbij het binnenklimaat van het woongebouw is verbeterd door passieve maatregelen zoals zonwerende dakkoepels en zuidgerichte ramen met zonwerende screens.

Actieve en passieve klimaatmaatregelen.

In het ateliergebouw zijn zowel passieve als actieve klimaatmaatregelen getroffen om een perfect gemonitord binnenklimaat te garanderen. Beide gebouwen zijn voorzien van nieuwe tochtsassen die fungeren als buffer tussen binnen- en buitenklimaat. Deze sassen zijn in een eigentijdse stijl opgetrokken om het historische karakter van de bestaande gebouwen te behouden.

De bestaande bebouwing is gekenmerkt door sobere, rechtlijnige metselwerkvolumes. De uitbreidingen zijn op een vergelijkbare manier ontworpen, met moderne, maar sobere, natuurlijk ogende materialen zoals cortenstaal en beton. Dit creëert een voldoende contrast met de bestaande materialen om duidelijk te maken dat het om nieuwe uitbreidingen gaat en niet om restauraties.

Toegankelijkheid.

Om het museum integraal toegankelijk te maken, werden niveauverschillen weggewerkt door middel van rolstoeltoegankelijke hellingen en comfortabele trappen. De helling aan de centrale toegang wordt naadloos geïntegreerd in het geheel dankzij de wandafwerking in cortenstaal.

Om het gebruik van de fiets te stimuleren, is een overdekte fietsenstalling voorzien nabij de hoofdingang van het ateliergebouw.

Met deze renovatie en herbestemming wordt het Permekemuseum niet alleen verbeterd qua functionaliteit en duurzaamheid, maar ook aangepast aan moderne gebruiksbehoeften, terwijl het historische karakter en de erfgoedwaarde gerespecteerd blijven.

 

periode: 2020-heden
locatie: Jabbeke
opdrachtgever: Agentschap Facilitair Bedrijf
aannemer: Veldeman nv
status: uitvoering
gelijkaardige projecten
Muntpunt
secundaire school & CVO COOVI
theaterzaal CC Gildhof
gemeentecomplex Huise
overdekte doorgang NAC De Kouter
CC De Mastbloem
PPS NAC De Kouter
CC Scharpoord
administratief centrum Zingem
OC De Griffel