campus Weide – The Penta Howest

onderwijs

nieuwe campus Howest

 

 

The Penta is een duurzame open campus met leslokalen, auditoria, coffee corners, opnamestudio, restaurant, grootkeuken, mediatheek, marktplaats en park. Het gebouw is een lichtend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid en circulair bouwen, mede dankzij de begeleiding van onze interne BREEAM assessor.

Het ontwerp is gebaseerd op een open betonstructuur met gerecycleerde granulaten, waardoor een vrije indeling mogelijk is met lichte, demonteerbare scheidingselementen. De technische installaties zijn zorgvuldig ingericht volgens een vaste modulering van het gebouw, zodat de indeling kan worden aangepast met minimale ingrepen, zoals het verplaatsen van wanden en het updaten van de sturing van de installaties. Bovendien zijn passieve maatregelen zoals hybride ventilatie en beschaduwing met terrassen, schermen en beplanting maximaal geïntegreerd in het ontwerp.

Het programma van eisen is tot stand gekomen na een intensief participatief traject met alle belanghebbenden binnen Howest campus Kortrijk. Dit heeft geresulteerd in een flexibel gebouw dat nauw aansluit bij de snel veranderende behoeften van Howest als organisatie. De integratie in de groene omgeving is geoptimaliseerd door het gebouw deels ondergronds te plaatsen, met ruime insneden die de verbinding met het park versterken.

Vanaf het eerste ontwerp tot aan de oplevering is de samenwerking tussen ontwerpers en aannemers ondersteund door de toepassing van BIM en BEM.

Howest Kortrijk - The Penta - in eindfase

periode: 2018 -2020
locatie: Kortrijk
opdrachtgever: Howest
aannemer: Monument VDK
status: opgeleverd
gelijkaardige projecten
D&B basisschool Hazenakker
Gemeentelijke basisschool Evergem
secundaire school & CVO COOVI
Atheneum + BS De Springplank
D&B gemeentelijke basisschool Eksaarde
renovatie hogeschool Odisee Gent
basisschool Sancta Maria KORR
Atlas Atheneum Gistel
passiefschool De Weide Wereld
basisschool De Bosrank
D&B De Meander
Maritiem Instituut Mercator
basisschool Etterbeek
vrije basisschool Herdersem
kinderopvang IBO Zingem
basisschool AK’cent
GBS Lochristi
PAULO Politieopleiding
studentenlounge Odisee Gent
KA werkplaats Sint-Agatha-Berchem
Atheneum Mariakerke
muziekconservatorium Gent