kantoren & magazijn Ketten Wulf

industrie

kantoren en magazijn Kettenwulf – Nazareth

Het gebouw omvat kantoren en een hoogbouwmagazijn op het industrieterrein “De Prijkels”, grenzend aan de snelweg E17 Antwerpen – Kortrijk. De inplanting houdt rekening met latere uitbreidingen van het bedrijf.

Het ontwerp slaagt erin om het centraal hoogbouwmagazijn met een dakrandhoogte van doorgaans 20m65 te integreren met minimale impact op de omgeving. Dit is gerealiseerd dankzij de centrale inplanting van het magazijn, gecombineerd met de keuze voor sobere materialen en kleuren. De totale hoogte boven het kantoorgebouw werd bijkomend beperkt door het vloerpeil lager uit te voeren.

Het kantoorgebouw zelf is modulair opgebouwd, waardoor een flexibele indeling mogelijk is. We kozen voor een draagconstructie met een module van 3m, wat de basis vormt voor de flexibiliteit. De raamindeling van de klimaatgevel past binnen deze module en op alle raamstijlen kan een modulaire wand worden geplaatst. De tussenafstand tussen de raamstijlen varieert tussen 60 cm en 120 cm, waardoor er grote flexibiliteit is bij de schikking en grootte van de kantoorruimtes. Elk bureau kan worden vergroot of verkleind met 60 cm of 120 cm. De zonwering in de klimaatgevel wordt afzonderlijk per raammodule aangestuurd.

De modulaire opbouw is ook doorgetrokken in de inrichting. Het modulaire plafond heeft dezelfde rastermaten als de ramen (60 cm en 120 cm) en op de assen van de raamstijlen zijn bandrasters voorzien om modulaire wanden te kunnen plaatsen.

Om de flexibiliteit in ruwbouw en afwerking te ondersteunen, hebben we ook de technische installatie aanpasbaar gemaakt. De armaturen zijn niet alleen ingepast in het modulaire systeem, maar hebben ook aansluitingen met Wielandstekkers, waardoor het eenvoudig is om de armaturen van kring te veranderen. De HVAC-installatie is eveneens modulair opgebouwd en regelbaar per module, met basisventilatie per raammodule en verwarming via een klimaatplafond met driewegkranen.

De gevels van de kantoren zijn voornamelijk uitgevoerd in lichtkleurig gevelmetselwerk en prefab-betonelementen. Voor de magazijnen en de afdeling industrie kozen we voor betonpanelen, geprofileerde gevelpanelen en profiel-beglazing (Reglit). Het dak is bedekt met een UV-bestendige dichtingslaag op basis van rubber.

Een goede isolatie van wanden, ramen en daken draagt bij aan een minimaal energieverbruik. De ligging langs de snelweg maakt dat ook de akoestische isolatie kritisch is voor het ontwerp. Door gebruik te maken van een klimaatgevel kunnen we de prestaties van de gevel op zowel akoestisch als energetisch vlak verhogen.

De extractie van de lokalen aan de klimaatgevel gebeurt via de luchtspouw die continu wordt geventileerd met een debiet van ca. 40m³/h. De extractie-lucht wordt via de luchtgroep al dan niet over de warmterecuperator afgevoerd, terwijl de verse luchtinlaat ook via de luchtgroep verloopt. Dit concept, in combinatie met vloerverwarming of een klimaatplafond, is energetisch interessant. Een constante minimale ventilatie met warmteterugwinning zorgt voor zuivere binnenlucht en beperkt de verwarmingsinstallatie in de ruimte. In de winter zijn er nauwelijks ventilatieverliezen door warmterecuperatie en in de zomer wordt warme lucht in de spouw tussen binnen- en buitenraam direct afgevoerd om oververhitting te voorkomen. Nachtelijke koeling houdt de binnentemperatuur binnen aanvaardbare grenzen zonder mechanische koeling. Het gebruik van zonne-energie via grote glaspartijen in het tussenseizoen is geoptimaliseerd. Op zonnige winterdagen kan het overschot aan warmte van zuidwestelijke naar noordoostelijke lokalen worden overgedragen via het ventilatiesysteem. De geïntegreerde zonwering/verduistering is een extra voordeel van de klimaatgevel, waardoor het comfortniveau hoger ligt dan bij een traditionele gevel.

Al deze aspecten zijn zorgvuldig overwogen en geïmplementeerd om een efficiënte, flexibele en duurzame werkomgeving te creëren voor onze klanten en medewerkers.

periode: voorjaar 2005 - maart 2007
locatie: Nazareth
opdrachtgever: Ketten Wulf
aannemer:
status: opgeleverd
gelijkaardige projecten
Loods Agentschap MDK
kantoren & labo’s BBEU
hal snijmachine Geldof
gemeentelijke loods Nevele
afhaalpunt BOSS Paints
Technisch centrum BOSS paints
straal- en schilderloods G&G
toonzaal deuren en trappen D’Hondt
beitshal Geldof